Gündem

SPAM eposta’da altıncı sıradayız

Ülkelerin spam üretimi hakkında hazırlanan bir araştırma, Hindistan’ı açık ara farkla birinci sıraya oturturken, Türkiye, Almanya ve Birleşik Krallık’ı geride bırakarak altıncı sıraya yerleşti.

Türkiye en çok spam üreten altıncı ülke

Ülkelerin spam üretimi hakkında hazırlanan bir araştırma, Hindistan’ı açık ara farkla birinci sıraya oturturken, Türkiye, Almanya ve Birleşik Krallık’ı geride bırakarak altıncı sıraya yerleşti. İnternetteki spam oranının en büyük sorumlusunun, ‘botnet’ler olduğu ifade edildi.

İngiltere merkezli SophosLabs araştırma şirketinin gerçekleştirdiği araştırma, internete hangi ülkenin ne kadar spam yolladığını gözler önüne serdi. Hindistan, botnet şampiyonu olarak açık ara farkla birinci sıraya yerleşti. İtalya’nın ikinci, ABD’nin üçüncü olduğu listede, Türkiye altıncı sırada yer edindi.

Hindistan, yüzde 16.1’lik oranla ABD’yi geride bırakarak dünyanın en çok ‘spam gönderen’ ülkesi oldu. SophosLabs, internet kullanıcılarının e-posta kutularında beliren her altı çöp postadan birinin Hindistan’dan geldiğini ifade etti.

SophosLabs’in her çeyrekte yayımladığı ‘Dirty Dozen’ raporunun üçüncüsünde, Hindistan’ın internetteki toplam ‘çöp postaların’ yüzde 16’sından fazlasını ürettiği belirtilirken, bu durumun en büyük nedeni olarak, ülkedeki botnet sayısının artışı gösterildi. Botnet’ler, güvenlikleri ihlal edilerek kötü amaçlı eylemler için kullanılan bilgisayarların oluşturduğu grupları temsil ediyor.

CNET’in dikkat çektiği bu husus, çöp e-posta, yani spam üreten bilgisayarların tümünün Hindistan’dan gelmediği anlamına geliyor. Botnetlere üye olan ve internete spam saçan bilgisayarlar, dünyanın herhangi bir yerinde bulunuyor olabilir.

SophosLabs şirketinden güvenlik uzmanı Graham Cluley, “Dirty Dozen raporu, spam üreten bilgisayarların sadece siber suçlular tarafından kontrol edilen Hindistan’daki bilgisayarlarda üretilmediğini gösteriyor. Hintli yetkililer IT (Bilişim Teknolojileri) eğitiminini öncelik haline getirmeli. Bilgisayarları spam saçmak için hedef seçilen kullanıcılar, daha başka kötü amaçlı eylemler için de kullanılma tehdidi altındalar” dedi.

ABD BİRİNCİLİĞİNİ KAYBETTİ

SophosLabs raporuna göre, internet kullanıcılarının yüzde 5.3’ü Hindistan’da bulunuyor. Bu rakamla, Hindistan Çin ve ABD’nin ardından en çok internet kullanıcısı bulunan üçüncü ülke. Buna rağmen, Hindistan’daki nüfusun sadece yüzde 10.2’si internet erişiminine sahip.

Yıllardır dünyanın bir numaralı spam üreticisi olan ABD, Nisan 2012’de birinciliğini Hindistan’a kaptırdı.Hindistan ve ABD gibi en çok spam üreten ülkeler ise İtalya, Suudi Arabistan ve Brezilya.

Güvenlik yazılım şirketleri, en son araştırmalarında kötü amaçlı yazılımların giderek artığına dikkat çekmişti. McAfee, geçtiğimiz ay yayımladığı raporda, internetteki kötü amaçlı yazılımların son dört yılın en hızlı artış oranını yakaladığını ifade etmişti.

Özellikle mobil cihazları hedef almaya başlayan kötü amaçlı yazılımlar, solucanlar, virüsler, Truva atı virüsü ve spam maillerle diz üstü bilgisayar ve PC’lere yönelik saldırılarını da sürdürüyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı