Tehlikeli Sular

35 yıl önce öldürülen Savcı Doğan Öz davası yeniden açılıyor.

Chp’ nin önergesi ile 35 yıl sonra gündeme gelen Türk Siyasi Tarihinin en önemli suikastlerinden biri olan Savcı Doğan Öz davası yeniden açılıyor.

1962 yılında, Diyarbakır’ da savcılık görevine başlayan Doğan Öz, 1968 yılında Konya’ da görev yaparken ” Mücadele Birliği” örgüte büyük darbe vurarak,  kapanmasını sağlamıştı. Doğan Öz hazırladığı dosyanın örgütün kapanmasına yol açması sebebiyle hedef olmuştu.

Savcı Öz ün katili suçunu itiraf etmesi sonucu 4 kez idama mahkum edilmiş fakat karar Askeri yargıtay da 7 ye karşı 8 oy ile bozulmuştu.

1978 yılıda Kontrgerilla’yı soruşturmaya başlayan ve bir de rapor yazan Öz’ün sonunu ise Ankara’da Levent Özyörük adlı solcu bir gencin öldürülmesi hazırladı. Öz, bu cinayetle bağlantılı olan bazı kişilerin ülkücülerin elindeki Site Öğrenci yurdunda saklandıklarını belirleyerek yurtta arama yaptırdı. Tabanca ve bıçaklar bulundu 70 kişi gözaltına alındı.

24 Mart 1978’de ise evinden çıkarken hedef oldu ve 6 kurşunla öldürüldü. Boş kovanlardan Muzaffer Üstünel adlı sol görüşlü gencin öldürülmesiyle, Savcı Öz cinayetinde kullanılan silahın aynı olduğu saptandı. Öz cinayetini gören 18 tanık da vardı. Robot resim çizildi.

Başka bir olayla ilgili gözaltına alınan İbrahim Çiftçi, robot resme tıpatıp uyunca Öz cinayetinden sorgulandı ve suçunu itiraf etti. Tanık Hayati Erdoğan da kesin teşhiste bulundu. Çiftçi mahkemede cinayeti reddetti. 4 kez idama mahkum oldu ancak Askeri Yargıtay tüm kararları bozdu. Sonuçta da beraat etti.

Bildiğiniz yada yazının gelişinden de anladığınız gibi yılan hikayesine dönen bu dava 35 yıldır çözülemedi. Ölen öldüğü ile kaldı. Öldüren tetikçinin ve patronlarının ise yanına kar kaldı.  Şimdi ise CHP bu suikastın aydınlatılması için soru önergesi veriyor.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı